Emléküket életben tartva jobbá tesszük a világot… Az újkígyósi Hrabovszki Mihály a Világ Igazai között. – Újkígyós város weboldala

Emléküket életben tartva jobbá tesszük a világot… Az újkígyósi Hrabovszki Mihály a Világ Igazai között.

vilag_igaza.jpg

2017. április 28-án adták át Budapesten, a Belügyminisztériumban a Világ Igaza kitüntetéseket és Bátorságért Érdemjeleket a holokauszt idején tanúsított életeket mentő segítségnyújtás elismeréseként. Az eseményen felszólalt Pintér Sándor belügyminiszter és Joszef Amrani izraeli nagykövet is.

 

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a Knesszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. Az izraeli legfelsőbb bíróság bírája az elnöke annak a közszemélyiségekből álló bizottságnak, amely tényekkel igazolja, hogy a megmentők önszántukból, a németek vagy szövetségeseik fennhatóságai alatt levő területeken, a szabadságukat, biztonságukat vagy életüket veszélyeztetve bármiféle ellenszolgáltatás nélkül cselekedtek.

A 2017-ben átadott posztumusz kitüntettek sorában találjuk az újkígyósi Hrabovszki Mihály bognármester is, akinek történetét a megmentett fiúk egyike Réti György kérésünkre így foglalta össze: „Az ikertestvéremmel Sándorral (aki sajnos már nem él) 1938-ban születtünk Budapesten, zsidó családban. Bár őseink vallását nem gyakoroltuk, mégis a zsidóüldözés áldozatai lettünk. Anyámat 1944-ben a gettóba zárták és úgy mentett meg minket, hogy leküldött vidékre, Újkígyósra, mert volt egy baráti család, akinek az ismerőse volt Hrabovszki Mihály, akihez leküldtek minket és így megmenekültünk. Úgy emlékszem, hogy 1944 őszén, tehát a Sztójay kormány uralomra jutása után hoztak ide minket, amikor a zsidóüldözések konkrétan fokozódtak. Édesanyám sajnos aztán koncentrációs táborba került Bergen-belsenbe és ott meg is halt. Mi azonban a háborús éveket, hála ennek a Hrabovszki Mihálynak, meglehetősen kellemesen túléltük. A legkedvesebb emlékem, hogy mákos-mézes tésztát ettünk, és bizony, amikor átrepültek a repülőgépek, – ez 1944 őszén és ’45 telén volt – akkor mi izgalommal és érdeklődéssel figyeltük, és elbújtunk a kint lévő budiba, a szertárba, de tulajdonképpen játéknak tekintettük a háborút akkor még. Azt hiszem – bár mi kisgyerekként ezt konkrétan nem éreztük – a Szálasi korszakban is itt voltunk és hála a kollektív bölcsességnek, vagy az újkígyósi összetartozásnak, senki nem jelentette föl a Hrabovszki Mihályt…”

Beszédében Pintér Sándor belügyminiszter emlékeztetett: azokat a magyarokat, akiket az izraeli emlékhatóság, a Jad Vasem Intézet méltónak tart a Világ Igaza elismerésre, 22 éve hagyományosan Bátorságért Érdemjelben részesítik. Fejet hajtunk a mai és a korábbi kitüntetettek „bátorsággal párosuló őszinte emberiessége előtt, elismerjük a hősies helytállásukat” – mondta. Törekedni kell arra, hogy „a szörnyű diktatúrák emléke csak emlék maradjon”, és soha többé ne lehessen kirekeszteni, meggyalázni, meggyilkolni embereket származásuk vagy vallásuk miatt – vélekedett. Hozzátette: „a felelősen gondolkodó emberek egyetértenek velünk, hátat fordítanak azoknak, akik követik vagy támogatják a szélsőséges ordas eszméket”.

Jószéf Amrani izraeli nagykövet az ünnepségen arról beszélt, hogy mindenkinek van neve és emberi méltósága, és politikától, vallástól, nemzeti vagy más ideológiáktól függetlenül senki sem tagadhatja meg embertársától a létezéshez és a jóléthez való jogát. „Egyenlőnek teremtettünk, és születésünkkel kaptunk nevet és életutat, így nincs olyan vezér, nemzet vagy vallás, amely megtagadhatja bárkitől a nevét és személyiségét” – közölte. A diplomata kiemelte: nem felejtjük el őket és emléküket életben tartva jobbá tesszük a világot. A most kitüntetettek története az erőről, bátorságról és kockázatvállalásról szól, igazlelkűségüknek iránytűnkként kell szolgálnia – mondta.

Néhai Hrabovszki Mihály nevét immár felvésték a jeruzsálemi Har HaZikaron-on (Emlékezés hegyén) található emlékfalra az ott található több mint 20 000 név közé. A Belügyminisztérium és az Izraeli Nagykövetség közös, az eseményre szóló meghívóját településünk képviseletében Szebellédi Zoltán polgármester és Harangozó Imre helytörténeti kutató, az Újkígyósért Közalapítvány elnöke kapta meg. Így ők, a Hrabovszki György által megmentett Réti György nyugalmazott dipolomata társaságában képviselték városunkat az átadóünnepségen és az azt követő fogadáson.

Az elismerések egy részét családtagok vették át, akinek pedig nincs élő rokona, annak kitüntetését a Jad Vasem Intézetben őrzik majd.

Harangozó Imre

 

Fotó: Az idei kitüntetettek Jószéf Amrani izraeli nagykövettel és Pintér Sándor belügyminiszterrel (Fotó: Szentgyörgyi Ákos/Facebook/BZSH)

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás