Könyvbemutató Újkígyóson

konyvbemutato.jpg

 

             A leggazdagabb árva – Wenckheim Krisztina életregénye

A tikkasztó meleg és a délután lecsapó heves jégeső ellenére is meglepően nagy érdeklődés kísért a napokban Újkígyóson –egy, a település történetét érintő, mégis országos érvényű– irodalmi eseményt. A Leggazdagabb árva című, a Jaffa Kiadó gondozásban napvilágot látott könyv szerzője Bauer Barbara az Ipolyi Arnold Népfőiskola meghívására látogatott el a Békés megyei településre. A Petőfi Sándor Művelődési Házzal közösen megszervezett könyvbemutató megnyitásaként Szebellédi Zoltán a város polgármestere a pozitív hősök, követhető példaképek jelentőségét hangsúlyozta.

Az írónő kiemelte az egyik főhős, –a későbbi újkígyósi plébános–, Göndöcs Benedek alakjának a jelentőségét. Elmondta, a regénynek jelentős irodalmi előzménye is van, hiszen Krisztina édesapjáról, az Újkígyóst megalapító Wenckheim József Antalról mintázta Jókai Mór az Egy magyar nábob című regényének hősét is.

A program házigazdája, Harangozó Imre így indokolta a könyvbemutató megszervezésének időszerűségét: Bauer Barbara ismert író, az Elsuttogom százszor, a Légikisasszonyok, és a Vakrepülés méltán népszerű szerzője. Közelmúltban megjelent kötete, a Leggazdagabb árva hamisítatlan történelmi regény. Ám a maga műfajából kissé kimutató módon könnyed és szórakoztató, gördülékeny és eseménydús is egyben. Főhőse a műveltségéről és jótékonykodásáról ismert Wenckheim Krisztina grófnő, Sisi császárné palotahölgye. Színes, érzékletes világ tárulkozik föl a mű lapjain –zárta értékelését az Ipolyi Arnold Népfőiskola elnöke– őseink élete, a korabeli kígyósi uradalom hétköznapjai és ünnepei, a kiegyezés kori Pest-Buda, de egész Magyarország mozgalmas világa is.

A programot megtisztelte jelenlétével a regény főhősének családját képviselve gr. Wenckheim László és felesége Csáky Ilona grófnő is.

Az író-olvasó találkozót hosszú dedikálás és a szerzővel folytatott meghitt személyes beszélgetések sora zárta.

Harangozó Imre

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< febr 2023 >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Megszakítás